domingo, 31 de julio de 2011

El meu primer formatge

Ja està fet, el primer formatge està en marxa!!
Ingredients: 8 litres de llet de vaques de raça de comenges que han pastat a les muntanyes de Fos (a 5 km de Les), 1 culleradeta de café amb llet de quall natural comprat a la farmacia, sal, amor. Responent a alguna pregunta que feu, no utilitzo cap ferment extra, només el de la pròpia llet. Es veu que les pastures araneses fan que tingui un alt contingut en greix i que deixant-la reposar una nit per fer el formatge l'endemà és suficient per a que fermenti. Vaja, que totes les fonts consultades (la Maria, la Manolita i la Florinda) cap utilitzava ferment per aquesta varietat. Més endavant ja veurem amb el formatge llenguat.


Escalfem la llet fins als 38ºC més o menys i tirem el quall remenant amb força per a que s'escampi per tota la llet. És important mantenir la temperatura de la llet, jo vaig portar l'olla a la vora de la xemeneia.


En 2 horetes ho tenim quallat, tallem amb el cafell i separem la quallada del xerigot, amb les mans i tornem a esmicolar bé abans d'enmotllar.



El motllo és una llauna de tonyina, tamany ideal. El formatge el poso amb un drap de lli per a que vagi treient aigua.

El segon dia el giro i salo. L'endemà el torno a girar i el torno a salar. Als 3 dies ja te pinta (i oloreta) de formatge. Ara, a madurar uns mesets!

1 comentario: