La vall del riu Toran és una de les més amagades i autèntiques de la Val d'Aran. La meva preferida. Amaga pobles com Canejan, Campespin, Porcingles i Sant Joan de Toran, a més del verd de les seves fagedes que et fan respirar la humitat del clima atlàntic. És aquí on he anat a trobar a la Florinda. Aquest dona viu amb el seu germà a Porcingles, un nucli agregat a Canejan de 5 cases i 2 habitants. Està clar que surtin o no els formatges m'ho estic passant genial escoltant les històries d'altres temps i les confidències culinàries d'aquestes dones.
La Florinda tenia les seve pròpies vaques, fins que va morir la seva mare, fa un parell d'anys i se les va vendre. Troba a faltar el gust de la llet acabada de munyir i clar, li he dit que li pujaré un parell de litres a canvi d'altres estones de conversa vora el foc (si, foc, és estiu però no ho sembla!). Per cert, ja tinc llet. L'he trobat a Fos, però el que més m'agrada d'això és que la protagonista és també una dona: Madame Agasse. Diu que es dedica a a vendre als mercats la carn de vedells que només s'alimenten de llet. Està clar que ha de ser boníssima. Dijous vinent vaig a buscar la primera remesa de llet, entre 8 i 10 litres, a 1 euro/litre. D'aquesta sí que he d'aconseguir una foto perquè no té desperdici hehehe
Però anem al que toca: la me va recepta es va perfilant. La Florinda coincideix amb la Maria, però ha estat molt precisa a l'hora de parlar de temperatures, dosis de quall i temps d'espera. Tot i això, encara no he trobat ningú que m'expliqui com es fa la barreja d'oli i rom per pintar el formatge quan es va assecant. Diuen que si vaig a Bausen m'ho explicaran. La Teresita és doncs la propera parada!
nena, nena, m'encanta aquest rotllo de culebrón que li estàs donant al tema. Em moro de ganes de saber què t'explicarà la Teresita ;)
ResponderEliminarNena, esto es un culebrón!!! vaya tela...
ResponderEliminarS'ha acabat "La Riera" i comença "Era Hormatgeria", més real, amb protas autèntiques i receptes precises...més, volem més.
ResponderEliminar